28.09.2012
Vlada Srbije je na današnjem reotvaranju postojeće emisije evroobveznica Srbija 2021, prodala milijardu dolara evroobveznica sa prinosom od 6,625 odsto, što je znatno niže od 7,5 procenata koliko je iznosio prinos na evroobveznice koje je emitovala predhodna Vlada u septembru prošle godine. U odnosu na inicijalnu stopu prinosa, stopa na novoemitovane evroobveznice je pala za 87.5 baznih poena, što ukazuje na smanjivanje rizika zemlje i poverenje koje investitori imaju u ekonomske mere nove Vlade Republike Srbije.
Vlada Srbije je planirala da na međunarodnom tržištu emituje obveznice u vrednosti od 750 miliona dolara, ali je prodato više jer je tražnja premašila očekivanja.
 
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić istakao je da je tražnja investitora za srpskim evroobveznicama iznosila više od četiri milijarde dolara, i da je oko 200 investitora pokazalo interesovanje za srpskom novoemitovanom hartijom.
Najveći deo emitovanih hartija su kupili investitori iz SAD 70% gde su i najveći investitori na tržištu dolarskih hartija od vrednosti, Velike Britanije 19% i Evrope 9%.
 
‘’Očekujemo da će kod sledeće emisije evroobveznica cena biti još niža, odnosno da ćemo se još jeftinije zaduživati nego do sada. To će biti moguće kada Vlada usvoji budžet za 2013. godinu kojim će budžetski deficit biti prepolovljen na 3,5% BDP-a, kao i nakon što objavi plan srednjeročnih strukturnih reformi koje će dovesti do smanjenja budžetskog deficita na svega 1 odsto u 2015 godini. Cilj nam je da u narednom periodu ubrzamo privredni rast i što više smanjimo zaduživanje, a to je jedino moguće kroz radikalno smanjivanje budžetskog deficita”, rekao je Dinkić.