18.02.2013

Dana 14. februara 2013. godine, izvršena je prodaja evroobveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu. U trgovanju srpskim evroobveznicama učestvovalo je 148 finansijskih investitora iz čitavog sveta. Tražnja je bila tri puta veća od iznosa koji je država nudila na prodaju, što pokazuje veliko poverenje investitora u reforme koje sprovodi nova Vlada Srbije u oblasti ekonomije i javnih finansija. Najviše investitora je bilo iz SAD, Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Obim prodaje evroobveznica iznosio je 1,5 milijardi američkih dolara, sa kamatnom stopom od 4,875% i rokom dospeća od 7 godina. Prinos koji su ostavrili investitori na današnjoj aukciji iznosio je 5,15%.
Ova prodaja evroobveznica obavljena je u skladu sa planiranim aktivnostima Vlade za obezbeđenje finansijske stabilnosti u 2013. godini. Jedan deo prikupljenih sredstava biće iskorišćen za prevremenu otplatu skupih kredita koje je država uzimala u prethodnim godinama. U odnosu na prvu prodaju srpskih evroobveznica u septembru 2011. godine, kada je ostvarena kamatna stopa od 7,50%, današnjom prodajom je postignuta mnogo povoljnija cena, jer je kamata sada za čak 2,35 procentnih poena niža. To još jednom potvrđuje da strani investitori srpsku ekonomiju i državne finansije danas ocenjuju mnogo pozitivnije nego pre godinu i po dana.