18.02.2013

Дана 14. фебруара 2013. године, извршена је продаја еврообвезница Републике Србије на међународном финансијском тржишту. У трговању српским еврообвезницама учествовало je 148 финансијских инвеститора из читавог света. Tражња је била три пута већа од износа који је држава нудила на продају, што показује велико поверење инвеститора у реформe којe спроводи нова Влада Србије у области економиje и jавних финансија. Највише инвеститора је било из САД, Велике Британије и Уједињених Арапских Емирата.

Обим продаје eврообвезница износио је 1,5 милијарди америчких долара, са каматном стопом од 4,875% и роком доспећа од 7 година. Принос који су оставрили инвеститори на данашњој аукцији износио је 5,15%.

Ова продаја еврообвезница обављена је у складу са планираним активностима Владе за обезбеђење финансијске стабилности у 2013. години. Један део прикупљених средстава биће искоришћен за превремену отплату скупих кредита које је држава узимала у претходним годинама. У односу на прву продају српских еврообвезница у септембру 2011. године, када је остварена каматна стопа од 7,50%, данашњом продајом је постигнута много повољнија цена, jeр је камата сада за чак 2,35 процентних поена нижа. То још једном потврђује да страни инвеститори српску економију и државне финансије данас оцењују много позитивније него пре годину и по дана.