Агенција „Fitch“ потврдила кредитни рејтинг Републике Србије и изгледе за раст

11-08-2023

Aгенција за оцену кредитног рејтинга „Fitch Ratings“ потврдила је данас кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу ББ+ са стабилним изгледима за његово даље повећање.


Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да оваква одлука агенције потврђује да је у Србији, упркос неповољним условима у међународном окружењу, очувана пуна макроекономска, финансијска и монетарна стабилност.


„Ово је још једна потврда да Србија води одговорну и озбиљну економску политику, политику раста и напретка, усмерену на даље реформе, на нове инвестиције, стварање још повољнијег привредног амбијента, уз побољшање животног стандарда грађана“, рекао је министар Мали.


Синиша Мали је додао да наша земља, упркос светској економској кризи, наставља да бележи привредни раст, да је незапосленост на крају првог квартала износила 10,1 одсто, а да је јавни дуг тренутно на нивоу од 50,3 одсто БДП.


„Упркос свим изазовима, успели смо да одржимо јавни дуг под контролом, далеко испод нивоа Мастрихта, да сачувамо радна места и да останемо атрактивна инвестициона дестинација. Уз све то, настављамо да побољшавамо животни стандард грађана Србије, па нас тако већ од 1. септембра очекује повећање плата за запослене у просвети, за медицинске сестре и техничаре у установама здравствене заштите и за неговатељице у установама социјалне заштите. Такође, од 1. октобра пензије у Србији ће бити веће за 5,5 одсто“, навео је Мали. Он је подсетио и да од 1. јануара следе даља повећања примања грађана.


Притом, додао је, није се одустало ни од једног капиталног пројекта, већ се несмањеним интензитетом улаже у нове ауто-путеве и брзе саобраћајнице, пруге, мостове, болнице, школе, домове здравља и заштиту животне средине.


Како наводи Агенција „Fitch Ratings“, у условима великих неизвесности, банкарски сектор је наставио успешно пословање и доказао своју отпорност. Банке су остале профитабилне и ликвидне, док је учешће проблематичних кредита у укупним кредитима близу историјског минимума, и на крају јуна износило 3,2 одсто.


Агенција у извештају наводи да су изгледи за раст БДП-а у Србији позитивни. Очекује се да ће раст БДП-а у 2023. години износити 2,4 одсто, док се за 2024. годину предвиђа раст од 3,4 одсто.


„Fitch Ratings“ констатује да је, упркос великим турбуленцијама на светском тржишту, очувана релативна стабилност курса динара према евру као важан стуб укупне стабилности земље. Такође, девизне резерве земље су повећане на рекордни ниво. Остварен је висок прилив страних директних инвестиција и наставак раста запослености, док је стопа незапослености на ниском нивоу.


Агенција оцењује да су високи трошковни притисци, од чега је највећи допринос долазио од цена енергената и хране, довели до раста инфлације у 2022. и првом кварталу 2023. године. Наводи се да је инфлација достигла свој врхунац и да ће се од другог тромесечја наћи на опадајућој путањи, док се израженији пад очекује у другој половини текуће године. До краја 2023. године очекује се враћање на једноцифрену инфлацију.


Када је реч о јавним финансијама, мора се нагласити да су остварени резултати у првој половини 2023. године бољи од плана. „Fitch“ очекује да ће дефицит бити на нивоу од око 2,7 одсто БДП-а у 2023. години. То представља смањење од 0,6 процентних поена у односу на првобитну пројекцију. Предвиђа се да ће у наредне две године дефицит бити смањен на 1,5 одсто, што ће омогућити даље смањење учешћа дуга опште државе у бруто домаћем производу, а процењује се да ће на крају 2025. године оно износити око 48,1 одсто.


„Fitch“ процењује да средњорочни изгледи Србије остају повољни. Предвиђа да ће тржиште рада остати снажно и отпорно. Посебно значајно је да ће запосленост наставити да расте. Очекује се и наставак стабилног прилива страних директних инвестиција и повратак БДП-а на путању раста од 4 одсто од 2025. године.


/
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
Министарство финансија Републикe Србијe - Управа за јавни дуг
Поп Лукина 7-9, Београд
Тел : + 381 11 3202 461 ; Факс : +381 11 2629 055
uprava@javnidug.gov.rs
Министарство финансија Републикe Србијe - Управа за јавни дуг
Поп Лукина 7-9, Београд
Тел : + 381 11 3202 461 ; Факс : +381 11 2629 055
uprava@javnidug.gov.rs