Агенција Standard and Poor’s потврдила је кредитни рејтинг Републике Србије

06-10-2023

Агенција за оцену кредитног рејтинга Standard and Poor’s потврдила je кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу ББ+ и задржала стабилне изгледе за његово даље повећање.


Потврда кредитног рејтинга је резултат умереног нивоа јавног дуга и кредибилног оквира монетарне политике.


Агенција наводи да би кредитни рејтинг могао бити побољшан уколико се негативне последице геополитичке неизвесности буду држале под контролом и дође до убрзаног раста привреде. Очекује се да ће у 2024. години бити остварен реални раст БДП-а од 3,3%, услед побољшања глобалних економских услова, домаћих инвестиција и потрошње, након тренутног успоравања изазваног тешким финансијским условима и високом инфлацијом.


Процењује се да ће Влада Републике Србије ове године испунити свој циљани буџетски дефицит од 2,8% БДП-а, у односу на првобитно планирани од 3,3%. Овај ревидирани ниво дефицита је првенствено условљен смањењем расхода и већим приходима од очекиваних. До смањења расхода је дошло због смањења енергетских субвенција државним предузећима и нижих глобалних цена енергије.


Ребалансом буџета Републике Србије су уведене нове мере потрошње које износе око 1% БДП-а, укључујући повећање пензија, плата у јавном сектору и додатних пољопривредних субвенција. Мере ће бити покривене вишком прихода, као и уштедама од смањења енергетских субвенција. Ниже цене роба и смањена тражња за увозном робом ће више него преполовити дефицит текућег рачуна ове године са високих 6,9% БДП-а у 2022. години.


Агенција наводи да Влада има за циљ да настави фискалну консолидацију, те да ће од 2025. године, ниво буџетског дефицита износити од 1-2% БДП-а.


Такође, висок прилив страних директних инвестиција омогућиће даље повећање девизних резерви које су већ на историјском максимуму и допринети смањењу јавног дуга и јачању извоза.


У извештају се истиче да ће инфлација почети значајно да пада у 2024. години, захваљујући строгој монетарној политици Народне банке Србије и стабилним курсом домаће валуте према евру, те да ће се приближити циљаном опсегу од 3% +/- 1,5% у другој половини 2024. године.


Стабилна прогноза за наредни период показатељ је да ће Република Србија наставити да води одговорну монетарну и фискалну политику, усмерену на даље реформе, на улагање у инфраструктурне пројекте, на очување стабилности девизног курса, стабилности банкарског сектора и јавног дуга и да ће упркос бројним изазовима очувати привредни раст и стабилност.


/
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
Министарство финансија Републикe Србијe - Управа за јавни дуг
Адреса: Балканска 53, Београд, Србија
Тел : + 381 11 7652 742 ; Факс : +381 11 2629 055
uprava@javnidug.gov.rs
Министарство финансија Републикe Србијe - Управа за јавни дуг
Адреса: Балканска 53, Београд, Србија
Тел : + 381 11 7652 742 ; Факс : +381 11 2629 055
uprava@javnidug.gov.rs