S&P поправиo изгледе за повећање кредитног рејтинга Србије са стабилних на позитивне на нивоу ББ+

05-04-2024

Агенција за оцену кредитног рејтинга Standard and Poor’s побољшала је Републици Србији изледе за повећање кредитног рејтинга са стабилних на позитивне, уз потврду оцене кредитног рејтинга ББ+, што је индикација да би Србија у наредних годину дана могла по први пут да достигне инвестициони рејтинг од стране једне од највећих рејтинг агенција на свету.


Позитивна прогноза за повећање кредитног рејтинга резултат је стабилног економског раста Републике Србије, одговорне макроекономске политике, снажних макроекономских резултата остварених у 2023. години, раста страних директних инвестиција и умереног нивоа јавног дуга, наводи се у извештају рејтинг агенције.


Како наводи Standard and Poor’s, током 2024. године, предвиђен је реални раст БДП Србије за 3,3%, у поређењу са 2,5% у 2023. години, а затим се предвиђа просечан раст у износу од 3,8% у периоду од 2025. до 2027. године, као резултат повећања потрошње домаћинства, смањења инфлације, значајног повећања плата и повољнијих финансијских услова.


Упркос изазовима, извоз и економски раст Србије остали су отпорни, док су макроекономска и фискална неравнотежа смањене.


Агенција додаје да би кредитни рејтинг Републике Србије могао да буде побољшан у наредних 12 месеци у случају даљег раста извоза и прилива страних директних инвестиција, као и бољег фискалног резултата који би додатно утицао на даље смањење јавног дуга.


S&P очекује благо смањење фискалног дефицита на 2,1% БДП-а у 2024. години, раст дефицита текућег рачуна на 3,8% БДП-а у 2024. години због јачања увоза подстакнутог домаћом потражњом, као и да ће прилив страних директних инвестиција наставити да покрива дефицит текућег рачуна, што ће помоћи одржавању разумно високих девизних резерви централне банке.


Очекује се наставак смањења међугодишње инфлације и да ће инфлација наставити да успорава, те да би у границе циља НБС требало да се врати средином године. Наставак успоравања инфлације вероватно ће покренути циклус релаксације монетарне политике у наредном периоду.


Позитиван изглед, додељен од стране Агенције, одражава остварене снажне макроекономске резултате Републике Србије, као и очекивано даље побољшање спољних и фискалних резултата и наставак великих капиталних инвестиција.


/
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
Министарство финансија Републикe Србијe - Управа за јавни дуг
Адреса: Балканска 53, Београд, Србија
Тел : + 381 11 7652 742 ; Факс : +381 11 2629 055
uprava@javnidug.gov.rs
Министарство финансија Републикe Србијe - Управа за јавни дуг
Адреса: Балканска 53, Београд, Србија
Тел : + 381 11 7652 742 ; Факс : +381 11 2629 055
uprava@javnidug.gov.rs